Mitä on kävelyterapia?


Kävelyllä on osoitettu olevan lukuisia terveyshyötyjä sekä keholle että mielelle ja se sopii erinomaisesti eri ongelmakohtien käsittelyyn.

Ymmärrän, että joillekin "terapiasohva" tai "terapeutin tuijottava silmäpari" saattaa olla jännittävä paikka vapautua ja käsitellä omia henkilökohtaisia, kipeitäkin asioita, ainakin alkuun. Tästä johtuen haluan tarjota asiakkaalle vaihtoehdon perinteiselle keskustelutapaamiselle. Siksi tarjolla on perinteisen vastaanoton lisäksi  etävastaanotto ja walk & talk -vastaanotto eli kävelyterapia.

Erityisesti korona-aikana kävelyterapiaa on tullut käytettyä. Olen huomannut, että kävellessä asiakas vapautuu ja omista mieltä askarruttavista asioista on paljon helpompaa puhua. Näin on myös moni asiakas esille tuonut. 

Kun mieli ei voi hyvin, aiheuttaa se usein myös fyysisiä, kehollisia oireita. Jatkuva istuminen lisää tätä pahaa oloa. Kävelyllä on lukuisia terveyshyötyjä, esimerkiksi verenkierto lähtee liikkeelle ja aivot saavat happea, jolloin myös mieli vapautuu. Kun kävelyyn lisätään supportiivinen keskustelu, hyöty on kaksinkertainen. 

Kävelyterapiasta on ollut apua monien asiakkaiden tilanteissa; he ovat alkaneet puhua vapaammin ja he ovat alkaneet oivaltamaan tärkeitä asioita. Istuminen paikallaan neljän seinän sisällä voi tuntua joistakin rajoittavalta ja kenties kiusalliseltakin. Kun kävellään konkreettisesti eteenpäin, näyttäytyy se myös asiakkaan voinnin muutoksessa; eri elämäntilanteista johtuvat jumit vapautuvat ja elämäntilanne selkiytyy.

Walk & talk -terapia on alunperin Yhdysvalloista joka on rantautunut mm. Suomeen vuosia sitten. Se on luotettava tapa käsitellä asioita; valitsemme paikan, jossa on hyvä kävellä ja keskustella. Suosittelen Keskuspuistoa. Kävelemme aina asiakkaan tahdin mukaan. Asiakas on tietoinen, että yksityisyys ei ole kävelyterapian aikana välttämättä sama kuin neljän seinän sisällä tapahtuva vastaanotto. Mutta ei hätää, sillä jos esimerkiksi vastaan tulee tuttu henkilö, keskustelu keskeytetään. Näistä yhteisistä pelisäännöistä sovimme aina etukäteen. Mikäli asiakas haluaa tavata sisällä, sekin onnistuu ja se vaihtoehto on aina olemassa.